logo 首頁 > 文匯報 > 港聞 > 正文

【九龍西補選】李慧玲倒米:「選人」不利己

2018-11-05
■李慧玲(右)倒米。 網上圖片■李慧玲(右)倒米。 網上圖片

自爆「關鍵議席」呃市民 「獨」師「讚」摑醒盲粉

主流反對派個個都話撐工黨李卓人參加立法會九龍西補選,你估真係個個都咁撐佢咩?網台「D100」主持人李慧玲日前蟑茈挫後揚鴾閬◎Q幫李卓人拉票,但點知一個唔覺意講多驉A變鱄邟鶢穭H米,直言呢一席「唔關鍵」,都做唔到反對派所謂「守住議會」黈蘆G,「係咪多鬻鶢穭H呢一席就會守得住廿三條呢?係人都知道唔係啦!」中大「獨」講師劉正亦鐪acebook出文話李慧玲呢番說話「好似國王的新衣個細路咁」,「傻鼣ㄙ噶麰蠵鴽鶢穭H入去個議會根本唔會有分別,仲講呢套說話鵅A唔係蠢過隻豬鼢雿煄A就係有心洗腦呃人屪a人。」 ■香港文匯報記者 甘瑜

劉正日前麜個fb專頁「無神論者的巴別塔」出鱄蚚D為《當李慧玲都醒覺關鍵一席原來係呃人》鮥ost,再貼髐@小段李慧玲儭`目內容出薄C

片中李慧玲一開頭就評論反對派呢場選戰黈M路,話佢]成日打「關鍵一席」呢張牌,話要「守住議會、守住關鍵一席」,「其實我認為呢樣洏咱虧Y唔Buy(受落)鵅C」

稱議規已修改 李入會都無用

李慧玲好坦誠咁繼續話,根本呢一席「一瓥ㄜ躞鶬銦v,因為立法會議事規則要改鼣ㄖ黈矷A就算畀李卓人入到議會,都改變唔到咩洁A基本法二十三條要立法,佢都改變唔到。

佢仲話,根本覺得小麗老千(劉小麗)一開始就唔應該放棄上訴,話冇人期望見到咁樣一場補選喎。

不過,講到最後李慧玲就話鋒一轉,話呢一票係一個「公投」,但劉正就冇再播落去,轉而講自己曚貌k。劉正形容,李慧玲「呢段說話就好似國王的新衣個細路咁」,一巴摑埋去班開口埋口話咩洁u關鍵一席」、「香港人唔輸得所以一定要選『飯(泛)民』」鴾H度,「但事實上卻係,傻鼣ㄙ噶麰蠵鴽鶢穭H入去個議會根本唔會有分別,仲講呢套說話鵅A唔係蠢過隻豬鼢雿煄A就係有心洗腦呃人屪a人。」

至於李慧玲最後轉口風,劉正都食住佢公投個勢話︰「今次1125補選,的確係一次公投,但唔係你大口玲講果(鶠^堆乜×『市民對政府信唔信任』、『反唔反對廿三條』、『守唔守護庫房』、『等政府驟(棹)忌灟矕捷臘丑]薄^』果(鶠^堆人唔笑狗都吠嬼戲隉A而係對呢班個個月逗九萬六、會又唔開票又唔投,甚至支持修改議事規則、支持港珠澳撥款,然後去到投票日卻呃你佢會『守護香港』麍F棍鴾@次公投!」

劉正越講越激動,繼續話︰「『飯(泛)民』成日嘲笑『本土派』投白票、投廢票無×用,今次投票,就係話比(畀)呢班垃×圾聽,唔係老奉幫你含×,仲未放下心理包袱鴽賱壁阭礡A決心焦土鴽貐秦耵Y,咪比(俾)飯(泛)民再呃票,就係咁!」

佢鶵g文度又提到,其實李慧玲、李卓人班人當年都反對「五區公投」,「如果呢個真係一個變相公投,唔該李慧玲公開就自己過往立場公開道歉先!」

網民感震撼 「終於講真話」

唔少網民都對李慧玲鴭Z誠感到震撼,「Garrison Tong」驚歎︰「玲姐顯靈呀!」「Ching Ching」亦話︰「終於講真話。」

有人就形容呢番說話係「打定敗選預防針」,咁又係,連自己友都忍唔住盡訴心中情,真係有虃v響力謘C

立法會九龍西補選候選人仲有陳凱欣、馮檢基、伍Y希、曾麗文。

讀文匯報PDF版面

新聞排行
圖集
視頻