logo 首頁 > 文匯報 > 港聞 > 正文

【特稿】煽風標籤「新港人」 「同道」鬧《壹仔》愚民

2019-02-11
■杜振豪發帖鬧爆《壹仔》。fb截圖■杜振豪發帖鬧爆《壹仔》。fb截圖

壹傳媒集團不斷醜化內地以至新來港人士就梗黻捸A一位嫁蟑輕10年38歲女子,去深圳做美容時俾中介鬙h整容醫院做手術,結果變成大細眼。本來呢單狨雩蚞x麉Y無良屩暩@,但《壹週刊》鶶纗D時,就刻意突出受害人係「新移民妻」,而唔少《壹仔》鵅u高質黃絲」紛紛留言話佢抵死。社民連常委、職工盟幹事杜振豪亦頂唔順,出帖話如果偏見行先,就會好容易俾「呢矕C體」操控鰴ㄜ曭鴃C

毀容當「笑料」 借題恣u黃絲」

《壹仔》近日報道,一名2009年從內地嫁來港鴾k子,膠~底去深圳做美容時,俾中介游說到整容醫院做提眉,但後來個醫生又話佢唔適合做,應該做重瞼修復術,結果就變髐j細眼。

鶶纗D呢單炷氶A《壹仔》個配圖就大大隻字寫佢係「新移民妻」、「信唔過香港醫學」、「國內十幾億人口,出錯機會比較少」。

配圖將個受害人咁樣標籤法,成班「黃絲」讀者梗係即時上晒腦啦,猛話佢自己蟆I之類。

杜振豪就鬖菑vfb轉發驉m壹仔》張圖,話係「呃like教學」:「如何將一件慘事變成一單『笑料』?先加個新移民身份,再放大某句傻傻的說話,搞掂。回到正題,『大陸』固然冇保障,但也不要以為香港規管醫學美容好進步。DR案後6年,2018年11月仍有人在尖沙咀打botox打死驉C資料隨便搵就見。」

佢仲標註「來髐Q年都係新移民」、「諗清楚先好做《壹週刊》訪問」等句。 ■香港文匯報記者 陳川

讀文匯報PDF版面

新聞排行
圖集
視頻