logo 首頁 > 文匯報 > 港聞 > 正文

中電總裁會「老友」 齊整小食「營」新春

2019-02-11
■蔣東強與中電義工到有「營」飯堂與老友記拜年齊慶新春。■蔣東強與中電義工到有「營」飯堂與老友記拜年齊慶新春。

香港文匯報訊 農曆新年美食多,但要食得健康,就要花心思。中華電力總裁蔣東強(TK)大年初五就同一班中電義工到觀塘雲漢h鴾允q有「營」飯堂,同老友記拜年,一齊整健康賀年小食。TK仲化身財神,向老友記派福袋齊賀新春。

TK話,新世代老友記注重健康,所以就諗髐@款健康小食「賀年黃金球」,係用雜錦果仁和乾果做成,外形似煎堆,寓意「金銀滿屋」,比傳統賀年食品健康,最琣部u營」飯堂鵀悀肭O。

今年80歲黻磾穭@日三餐都到飯堂食飯,亦主動介紹有需要麊B友來食飯,閒時仲會鷇滌饇絡q工。佢話飯堂就好似屋企一樣咁溫暖,而過新年最緊要熱鬧,中電義工與老友記一齊玩遊戲,有傾有講,令佢感受濃厚過年氣氛。

中電於2011年開始推出有「營」飯堂,為深水鶧洇C收入家庭及失業人士提供廉價營養晚餐。2014年,中電與保良局合作,將服務擴展至葵青及觀塘區。計劃希望建立社區安全網,鼓勵足不出戶的隱蔽長者走進社區。飯堂更提供送飯服務,安排長者義工將熱飯送到行動不便人士及長期病患者家中。

讀文匯報PDF版面

新聞排行
圖集
視頻