logo 首頁 > 文匯報 > 娛樂 > 正文

兒媳探親家 寶珠無呷醋 譚炳文為身體虓Q拒捱夜

2017-08-17
■陳寶珠(左三)與沈芝華(右三)前晚到文化中心欣賞粵劇。■陳寶珠(左三)與沈芝華(右三)前晚到文化中心欣賞粵劇。

香港文匯報訊(記者 李思穎)陳寶珠與「七公主」二家姐沈芝華、譚炳文前晚到尖沙咀文化中心欣賞粵劇《花木蘭之巾幗英雌耀木蘭》,寶珠姐甫現身便被戲迷包圍,場面一度混亂。寶珠姐透露兒子楊天經陪太太返加拿大探外母,將會外遊兩星期。問到寶珠姐有否呷醋?她謂:「無,當然要探鴷~母啦,我感覺不錯,而且也不是第一次,已經習慣,大家要有各自空間,我閒時便約人食飯和睇劇,9月1日會有慈善演出。」

問到有否催天經造人,她笑說:「唔催得,順其自然,(恨抱孫?)一半一半啦,因現時世界好亂,風氣不好,覺得小朋友將來會好辛苦,(阿仔有計劃嗎?)我諗有計劃。」

炳哥今年3月因心臟問題氣喘入院,前晚他撐茷B傘到來,看來精神不錯,現場更有女戲迷大讚他保養得似60多歲很靚仔,炳哥笑蚖﹛G「80幾歲仲靚,精神不算很好,剛剛上樓梯都氣喘,這幾日仲有幾聲咳,身體麻麻],好彩仲行得走得,醫生叮囑我不要捱,玩得就玩,不用通頂便沒問題,所以都有做配音,拍廣告、拍戲都可以,最近都有幫港台拍攝,無身n捱夜就唔制,不過都有客串《溏心風暴3》拍了幾場戲,因家豪哥(監製劉家豪)好就我,可以8、9點放我走。」問到杜琪艀釦_邀拍戲,炳哥謂:「我捱唔到夜,去年拍完之後都唔制,一捱夜好難補得番,好似之前拍完港台幾日戲都病倒了。」

問他有否探望老友李香琴,他稱:「已經近11個月無聯絡,無辦法,她唔行得唔走得,(琴姐認到人嗎?)唔知,搵佢都無用,可能佢捱緊苦,費事搵佢啦。」

讀文匯報PDF版面

新聞排行
圖集
視頻