logo 首頁 > 文匯報 > 香港專題 > 正文

【特稿】區諾軒與人衝突 「中箭」圖嫁禍家珮

2018-03-12
■區諾軒與「中箭」成員在香港仔被數名市民圍罵。 fb圖片■區諾軒與「中箭」成員在香港仔被數名市民圍罵。 fb圖片

反對派區諾軒俾人鬧就一定關新民黨陳家珮事?成日鼓吹「自決」又黐埋「中箭(香港眾志)」度H立法會港島區補選候選人區諾軒噚日喺香港仔牌坊搞起步記者會,點知就俾一班市民狠罵,平時又要抗爭又盛H佢哋,就忽然柔弱話自己俾人「圍堵恐嚇」,「中箭」黃之鋒更言之鑿鑿稱「其中有人聲稱『支持4號』」,想暗示係陳家珮方面H人搞事咁話,但佢個黨友周庭貼出嚟段片就聽嚟聽去都冇呢句啦,唔知係咪對方淨係對住黃之鋒隻耳仔講呢?

黃之鋒屈是4號支持者

「港獨」、「自決」喺香港社會一向都好似過街老鼠咁,結果區諾軒噚日同「中箭」班人去到香港仔就俾幾個市民圍住嚟鬧,其間仲有啲推撞。向來都話要「抗爭」、又試過帶頭衝擊H佢哋,噚日即刻「溫和理性」,話自己俾人「圍堵恐嚇」,批評對方行為粗暴咁話。

黃之鋒喺facebook度講返件事時,無端端加多句「其中有人聲稱『支持4號』」,疑似想入晒另一名候選人陳家珮數。不過,睇返佢黨友周庭段片,本身市民只係鬧懮\哋,但佢哋就不停追問市民投邊個,市民粗口回應但就冇答,佢哋即刻話「建制派H支持者就係咁樣H質素」,令到對方更火滾,大鬧佢哋「漢奸」、「走狗」、「打靶仔」等,但聽嚟聽去都冇人講話支持4號。

話建制派支持者「咁樣H質素」,咁黃之鋒個post下面啲留言又咩質素呢?「Peter Chan」話︰「這辨(班)人用粗口當衆駡人,完全沒有教養,狗仗主人勢,應該全部拉晒去人道毁滅,包括狗H主人陳交憛]叉)在內。」「汪容」稱︰「黑警死哂(晒)去食屎。」「Johnny Fat」同聲同氣咁話︰「呢D(啲)咪基本中國人質數(素)囉,大家睇到啦,哈哈,淨係不停吠……」又真係好「高質」喎。

「陳奕深」就揶揄返佢哋︰「學生用粗口同老師溝通差不多!好和平理性咁表達緊訴求喎!」「單文偉」就突破盲腸話︰「如果話建制支持者鬧你哋,倒不如話市民唔歡迎你哋!呀!唔好意思!應該係討厭或憎恨你哋至啱!」

陳家珮噚日就回應事件,強調有關市民唔係佢哋H人,同時嚴厲譴責衝突同暴力,期望選舉喺和平、公開H氣氛下進行,唔希望有任何唔愉快H事發生。其後,佢仲發帖提到:「今(昨)早在香港仔的對峙畫面,對誰有利?對誰有害?我們不禁要問事件是否有人自編自導自演?」

葉太促警方選管會徹查

新民黨主席葉劉淑儀,在回應有反對派中人聲稱陳家珮的助選團向他們叫囂、推撞時強調,他們早已就此提醒助選人員。她不排除有人插贓嫁禍,會要求警方及選舉管理委員會徹查。

■香港文匯報記者 甘瑜

讀文匯報PDF版面

新聞排行
圖集
視頻