logo 首頁 > 文匯報 > 娛樂 > 正文

華仔三哥街頭開香檳慶殺青

2018-09-13
■劉德華、苗僑偉等為《掃毒2》殺青開香檳慶祝。■劉德華、苗僑偉等為《掃毒2》殺青開香檳慶祝。

香港文匯報訊 由劉德華監製及主演,古天樂、苗僑偉、林嘉欣等主演的電影《掃毒2天地對決》,經過歷時三個多月的製作,煞科日闖入中環地鐵站拍攝重頭戲部分至凌晨時分,終於順利完成。身兼監製及主演的華仔雖然早已殺青,不過於劇組煞科日仍現身支持,華仔說:「今次的拍攝真係喜出望外,無論係整個架構、或者大家的演出!」作為主演之一的三哥,可謂由頭帶落尾,足足經歷了兩個月拍攝,直踩至煞科日。三哥說:「經歷了一個非常炎熱同充實的暑假!」《掃毒2 》煞科日闖入中環地鐵站實景拍攝,三哥認為:「中環站實景同我們搭建的廠景港鐵站幾乎冇分別,我們的廠景實在太真!」問到三哥幾耐冇搭港鐵?三哥話:「我間唔時都搭謘I如果大家搭車時見到我,歡迎搵我影相!」至於三哥完成拍攝一刻,跟監製華仔講句:「我完成任務啦。」華仔搞笑回應:「三哥我真係恭喜你!」

讀文匯報PDF版面

新聞排行
圖集
視頻