logo 首頁 > 文匯報 > 娛樂 > 正文

《墮落花》演技獲讚比讚靚更開心 溫碧霞越南奪The best movie icon獎

2019-11-07
■溫碧霞新電影《墮落花》奪得「 The best movie icon」獎。■溫碧霞新電影《墮落花》奪得「 The best movie icon」獎。

香港文匯報訊 溫碧霞(Irene)最近心情特別靚靚,事業屢奪佳績,除擔正主角的新電影《墮落花》受到關注入選亞洲電影節之外,日前還奪得「 The best movie icon」獎,Irene專程飛到越南扮到靚靚出席頒獎禮接受獎項。

被選為香港電影界最具代表的標誌,Irene感到意外又驚喜:「我好開心呀, 完全冇諗到原來在越南有咁多人鍾意我,她們同我講好鍾意睇我演的電影及電視劇,我竟然M家至知越南有咁多粉絲,大家仲話我知,好多部經典電影及電視劇的經典角色大家都好鍾意,最受歡迎係妲己和海潮。」

讚越南美食好好味

Irene也很喜歡越南這個地方,順道與工作人員四出遊覽了一下,她讚越南美食好好味,風景也很美。Irene會否計劃以後增產拍電影及復出拍電視劇?她說:「我都係會堅持重質不重量,堅持有好劇本才拍,拍一部好電影及電視劇至係真係報答一直支持的Fans,我答應大家只要有好劇本一定會再拍電視劇。」她續開心說:「好多人睇完新片都讚我演得好,真係好開心,呢個角色對我來講係一個好大的突破,俾人讚演技好,比讚我靚開心好多,哈哈!」

讀文匯報PDF版面

新聞排行
圖集
視頻