logo 首頁 > 文匯報 > 要聞 > 正文

先垣鶿F府蚍 林景楠轉頭鬧人「極權」

2020-10-17

專食人血饅頭鵅u黃店」阿布泰國生活百貨老闆林景楠,早前高調自己宣傳同泰國政府簽署商務合作,又鐪acebook上載自己鰨鶧磟F府官員面前雙手合十麍菑龤C不過,前日佢就鐪acebook上載多張泰國鴾洉F府示威照片,仲話自己「愛泰國人......不是愛一個地方或一個『極權』」,討到唔少反政府上腦鵅u黃絲」歡心。又要鬧人「極權」,又要同人做生意,唔知咁算唔算係「食碗面反碗底」呢?

「黃人」不嬲都身體好誠實。攬炒派中人、早前鬘萿k會選舉報名表上自稱「抗爭商人」麊L景楠,上月鐪acebook稱自己已與泰國政府簽署所謂「諒解備忘錄」,話同泰國政府取得商務合作關係,仲上載自己透過全像投影,同埋鰨鶧磟F府官員面前雙手合十麍菑龤A等人覺得佢同泰國政府關係良好,以建立自己黻虓~形象。

近期,泰國反政府示威爆發,而香港班攬炒派不斷聲援助戰,就連泰國鴷靮簡{場都見到「港獨」旗幟。靠食「人血饅頭」上位麊L景楠前日就鐪acebook上載多張泰國示威者同防暴警察儱茪龤A仲話:「有人問我,愛泰國,還是愛香港?我會告訴您,我愛泰國人和香港人,而不是愛一個地方或一個極權。」

討好反政府上腦「黃絲」歡心

林景楠討好鱄齯痐洉F府上腦鵅u黃絲」歡心。「Connieqy Chan」就話:「祝福 泰國戰勝暴政!」「Anna Chan」則稱:「泰國人,不要放棄!」

想城荌蚍お氶A就對人]「烚熟狗頭」、「雙手合十」,想借「黃」搵食時,就忽然話人「極權」。所謂「抗爭商人」本色,就係利字當頭。不過,林景楠今次做得零舍肉酸,難免令人覺得佢鰜蛂u食碗面反碗底」,唔知被佢鬧「極權」黈鶧磟F府點睇呢?

■香港文匯報記者 黃書蘭

讀文匯報PDF版面

新聞排行
圖集
視頻