logo 首頁 > 文匯報 > 要聞 > 正文

「中箭」友fb檢舉封殺異見

2016-06-10
■「中箭友」狂檢舉,仇思達被禁言,有關帖子亦被fb強制刪除(紅圈示)。 fb截圖■「中箭友」狂檢舉,仇思達被禁言,有關帖子亦被fb強制刪除(紅圈示)。 fb截圖

網友批打壓言論自由 「畀佢當選議員仲得了」

「香港中箭(眾志)」諸君出post越多,關公越唔得閒,連端午假期也無得休息。繼「鎖匙測試樓宇結構」後,「中箭」副主席、攝石人黎汶洛昨日再有爆笑鉅獻,就是在講端午節的帖文中扮晒偽文青,文中「這個傳統食物也總會令人透心涼」一句,引來網民,特別是一直狙擊「中箭」諸君、支持激進「本土派」的仇思達瘋狂恥笑(見另稿)。不過,方丈份人好小器謘A口稱民主的攝石人及「中箭」諸君在被連番恥笑後,疑使橫手不斷茪銕貜怳j舉向fb檢舉,最終令仇思達的個人賬號被禁言。網民批評「中箭」平日口口聲聲要爭取民主、自由,但其實獨裁小家,更以行動打壓言論自由,「畀佢當選議員仲得了!」 ■記者 鄭治祖

為了今年9月的立法會選舉,攝石人不惜「自製危機」,於前日在fb發帖,繪影繪聲稱東頭(一)h第22座重建地盤的打樁工程會影響整個東頭h的地基云云。該段帖文引起以仇思達為首的激進「本土派」 支持者瘋狂恥笑。由於香港眾「笑」,攝石人不得不刪去該帖,但該帖已被網民截圖,更四處廣傳繼續取笑。

恥笑黎汶洛 被刪帖禁言

昨日,攝石人又再自製關公災難,貼文講端午但因文中「這個傳統食物也總會令人透心涼」等金句再被仇思達在自己的fb發帖瘋狂恥笑。

本來,「中箭」諸君自己戇居在先,理應「有錯要認,打要企定」,但方丈本來就不講道理,攝石人懷疑夥其支持者及同黨瘋狂向fb檢舉有關的恥笑貼文,令仇思達的帖子被強制刪除,更「禁言」24小時。

仇思達在自己另一個fb賬戶貼文,指因為受到「中箭」諸君不斷投訴,令他原賬戶被禁言24小時。他質疑道:「Facebook已經唔係第一次偏袒『香港眾志』。第一次係協助佢地(])merge晒所有page,已經極度可疑。今次仲要連續兩日不停刪除批評『香港眾志』黈灡均A甚至要將 Sze Tat Chau(仇思達)禁言,完全係網路霸權、打壓言論自由、違反民主原則嚗犰獢C『香港眾志』你地(])唔使咁得戚,你地(])贏嚝鷛|係零呀!」

他更爆粗道:「打壓言論自由有用咩?我唔×狙擊到你地(])收皮,我跟晒你地(])姓!」不過,「中箭」諸君又再檢舉,結果該帖也被強制刪除。

仇思達又狠道:「一個號稱爭取『自決我城』鵅y香港眾志』,原來就係要將所有異見人士,用禁言、刪帖、剝奪言論自由鼤宎氻閬☆悃M。你攏(籠)絡得到Facebook個操作員,但係永遠得不到民心,因為你地(])唔配!平時大仁大義,『我雖不同意你的觀點,但我誓死捍衛你說話的權利』,全部假鵅I俾(畀)我刺中死穴,即刻拉人封艇。你禁我唔到架(謘^喇,仲有22個鐘我就會用得返,你班×街死鰼齯萯啦!」

「熱狗」責可恥 「青政」稱狙擊

不少激進「本土派」成員以至支持者紛紛轉發有關消息及留言鬧爆「中箭」,部分人更到「中箭」專頁及攝石人fb等貼圖、留言洗版。

「熱血公民」多名「要員」,包括「首領夫人」陳秀慧,有意參選今年立法會換屆選舉的鄭松泰、鄭錦滿等眼見有攻擊政敵的機會,當然「仗義執言」,鬧爆「中箭」自稱爭取民主,但就打壓言論自由,行為可恥。「青年新政」成員趙旭光也批評「中箭」:「少少異見都接受唔到,學乜人從政。(我)不排除以個人身份狙擊垃圾政棍!」

看來,這場因「中箭」諸君玻璃心所引發的網絡大戰,肯肯定好戲連場,有排玩也!

激進「本土」批中箭獨裁

鄭錦滿:撐Sze Tat Chau(仇思達),捍衛言論自由!......有咩言論要發表,pm我,我再幫你出post,捍衛言論自由!

小米.晴空:香港眾志,收手啦,咁樣真係好難睇。行出黎(薄^選,連少少被批評的胸襟都無。

Della Singh:香港眾志 Demosistt正垃圾,打壓言論自由!自己×鱄囓X聲就算啦好心,仲走去搞人?賤×格!

Edward Tang:捍衛言論自由,原來是靠狐假虎威動用公權,或用群眾壓力Port(檢舉)死對方褸F成的。多美好的自由民主,多美好的公民社會,好洁A學到洁I

YueFan Chau:異見都容不下,學咩人爭取民主?

Peter Lo:民主係要由佢]爭取,自由係要由佢]話事。見識見識!

Austin Yiklong Ma:爭取民主打壓其他人言論自由!

Poki Chan:以後一定要將佢地(])既(鵅^惡行廣傳俾(畀)多齯H知!黃黎周羅唔夠人講就出陰招,去食屎啦!

Shek Tim Ch:香港眾志喎......原來都係會打壓異見。

Benny Cheuk:無權力已經要ban人有權力個(鶠^時會想點? 又要威又要戴頭盔,做咩公眾人物?

翼雙飛:畀香港眾志當權,我]全部都要坐政治監。

Louis Fung:一遇到有唔岩(琚^聽既(鵅^說話就直接唔比(畀)人留言,第時比(畀)你做到議員仲得了?淨(剩)係得你講無人講。

Kenneth Ho:而(M)家真係好×憎隻契弟河童(「中箭」秘書長黃之鋒),一味cap水賺錢,見唔硠打N報串(寸),非君子所為,唔係做大事!完完全全係民主既(鵅^敵人!

Haha Manyu:眾志成班弱智,做野(洁^又廢、寫字又廢,都算!自己×左(驉^,人地(])講事實就鐪b port(檢舉) ×人!鰜蚰替ㄗ末蛈菪恁I食屎啦!

Wingho Tang:不如叫黎汶洛×少陣!咁咪無機會俾(畀)神駒(仇思達)取笑囉!

Marco Khan:刪一傳十,個個都傳,我睇佢檢舉得幾多個AC(賬戶)!

學民苦主大聯盟:香港眾志枉話自己係高舉民主旗幟,......人]cap你圖講兩句你就出來不停咁樣 report(檢舉)人,你]食屎啦。雙重標準去到咁齔{度唔×你唔係人。

讀文匯報PDF版面

新聞排行
新聞圖片