logo 首頁 > 文匯報 > 港聞 > 正文

「屎屋」虐兒案:阿女曾拍片挺母:要阿媽細佬就得!

2018-01-14
■涉嫌虐兒被捕的高姓單親母親獲保釋後在fb發表「經典語錄」。 fb截圖■涉嫌虐兒被捕的高姓單親母親獲保釋後在fb發表「經典語錄」。 fb截圖

旺角茤衪h兒案的一對小姊弟,目前仍在廣華醫院留醫,其中8歲姊姊似乎一早感受到媽媽的辛勞和困擾,去年已自拍短片表達對媽媽的愛:「我知道你好辛苦......好唔開心......身體好差......腰骨痛......我淨係要媽媽細佬得豲漶I」該短片去年8月由涉案母親上載到fb,並留言「一路睇一路喊」。至於前晚已獲保釋的女事主,即在fb留言否認虐兒「我無事更加無虐兒......謠言止於智者」,感謝父親、朋友、客人、姊妹的支持和關心。

昨日網上流傳一段長約1分20秒的短片,內容可見虐兒案中的8歲女童向媽媽表達關心和愛意「我知道你好辛苦,媽媽唔好唔開心......我知道媽媽你身體好差,又好唔舒服,腰骨痛,但係你唔駛(使)驚謘A有我]鰜蛂C」

她續說,「我之前願望就係呢,好想爸爸、媽媽、細佬、家姐(自己)響埋一齊,依(M)家唔駛螺漶A我淨係要媽媽細佬得豲漶I我真係好想我]一家人開開心心咁樣食餐飯,開開心心咁樣,媽媽你身體好番呢,我]一家人開開心心,唔駛(使)理爸爸豲漶I」

母「一路睇一路喊」

原來該短片早在去年拍攝,並在去年8月26日由涉案母親上載到fb及留言「一路睇一路喊。」可見年幼女兒當年已深深感受到母親的辛勞及困擾。

涉及虐兒案的高姓(31歲)母親,前晚已獲警方保釋候查,下月上旬再向警方報到。高其後即在fb留言「我無事更加無虐兒,我仲係宇宙最強的可兒!......你]應該清楚知道我為人係如何,應付到所有,謠言止於智者。」她又稱「多謝咁多位智者、朋友、客人、姊妹關心我。」

及至昨日,她又在fb貼出網上的「經典語錄」「如果有一天,我變得很強大,謝謝你們,曾經噁心的狗眼,謝謝你們,扭曲事實的爛嘴」。

其父親亦留言:「爸爸永遠的(地)保護你,企在你身旁!」高女則回應「Love You Daddy」。

高的好友亦紛紛在她的fb留言支持「加油丫(魽^媽媽,為左(驉^兩個寶貝要撐住啊!要振作喔!」「我聽日生日,我巀@望系(係)希望你大步攬(檻)過,一家三口平平安安就夠啦!」 ■香港文匯報記者 蕭景源

讀文匯報PDF版面

新聞排行
圖集
視頻