logo 首頁 > 文匯報 > 港聞 > 正文

特稿:辯稱「獨立分列」 網民:左手交右手

2018-01-14

職工盟騿u罷工基金」事件中就好似唧牙膏咁,開頭大聲話「我冇做錯到」,但在眾怒難犯下,職工盟總幹事蒙兆達終於鬼祟接受個別傳媒訪問。佢承認,「罷工基金」的確無獨立註冊,又認同要有透明度同向公眾問責,但又辯稱「基金」同職工盟嚚膆埵P銀行戶口上係「獨立分列」,「絕不會用作職工盟日常經費」喎!有網民就質疑,咁即係平時蠵係炒埋一碟,話就話自己識分,實際虃ぁi以鰣I後搬來搬去,「你永遠唔知點搬。」

蒙兆達選擇性地接受網媒「香港獨立媒體網」訪問。佢話,「罷工基金」緣起於2013年碼頭罷工,工潮結束時罷工基金尚餘約9萬,考慮到未來或會有工潮,要「備有充足彈藥和大財團大商家抗爭」,故提出成立「罷工基金」支援日後罷工工人。

蒙兆達死撐安排合理

佢繼續話,2014年職工盟換屆後,成立鰷臚@屆基金管委會,並訂下章程,規定款項只能用作支援工潮。「5人管委會由3名職工盟執委,以及1名碼頭工會理事及1名社會人士組成。」

在最關鍵的問題,即被質疑「基金」為何未有註冊為獨立成立法人團體,蒙兆達僅稱,「罷工基金」打正職工盟名義,由職工盟管理合理,而職工盟賬目每年均會核數,而基金款項列為應付賬目,預備隨時支出支持罷工。

佢仲話,「職工盟在管理上十分小心,不會令基金戶口混入其他賬目」喎,咁即係齋講「信我啦、信我啦」,又認埋衰仔,是次籌得款項的餘款,應當在宣傳時明確指出餘款用作支援日後其他抗爭,使之更清晰、更理想,而基金會檢討加強透明度及考慮增加宣傳。

不過,蒙兆達冇忘記反咬批評者一口,「部分意見武斷和情緒化,包括指職工盟『落格』等」,「這些言論無助增加彼此了解,只會引起不必要反彈。」

唔少質疑者都唔相信蒙兆達嬼羲k。自稱「無妄齋」、「獨派」鵅uEdward Tang」就話,「唔迫到呢個份上,(職工盟)都唔會公布(佈)內情,莫講話公開募款,連貴組織運作,都好有問題。」

「獨派」狙擊批黑箱作業

佢質疑,5人管委會根本就來來去去無新血,而「點解無獨立法人」,就係因為「(基金)從來都係鷈黎u盟-亦即是注(註)冊團體底下,有《社團條例》金身保護,好多洁]包括每年財務報表)僅需向會眾交待(代)而唔需要公開示眾。但你又會眾籌,查帳(賬)要親自上職工盟睇呢度好笑,夠曬(晒)『公開透明』。」

「Edward Tang」又質疑,「基金」從來唔係獨立報賬,「咁意思係咪即是個基金借錢畀職工盟到夠鐘要褪(退)返出賸搛恁H......係本身有兩間公司兩條數,佢]之間係要對數的,但你而(M)家話得一條數喎,咁即係去鷖銦H左手交右手乎?」

佢仲批評蒙兆達話「職工盟......不會令基金戶口混入其他賬目」儭挭嚏G「即係平時蠵係炒埋一碟,話就話自己識分,實際虃ぁi以鰣I後搬來搬去......而你永遠唔知點搬......原來你]係會夾埋所有錢報帳(賬)?你]有無會計常識的?工運原來係咁攪(搞)的?鬧你]慣鰶翻c作業,果然無錯。」

■香港文匯報記者 羅旦

讀文匯報PDF版面

新聞排行
圖集
視頻