logo 首頁 > 文匯報 > 港聞 > 正文

特稿:「糊塗賬」掀罵戰 「左膠」「獨派」互數臭

2018-01-14

職工盟一筆「糊塗賬」,「左膠」同「獨派」新仇舊恨一觸即發。「左膠」就鬧「獨派」中人廣傳是次事件係為鬙替銘],仲質疑埋「獨派」躟w款基金賬目都係從來唔公開,無資格講「數」。「獨派」就話班「左膠」試圖轉移視線,死唔認錯咁話。反對派經常講要監察呢個鶩荂A但自己一旦俾人質疑返就即刻發爛渣。包括「生於亂世」等多個有激進「本土派」背景髽b專頁,紛紛出帖質疑職工盟鰨麗清潔工事件中「落格」。

職工盟屬會清潔服務業職員會幹事杜振豪就鐪b開地圖炮,點名一批專頁係惡意中傷或者協助惡意中傷。

社民連嗌「食屎」辣火頭

社民連成員周諾恆就摷返「獨派」多次攻擊傳統反對派的言論,質疑今次係激進「本土派」鵅u陰謀」:「關於『本土派』page『生於亂世』造謠抹黑職工盟侵吞海麗清潔工罷工基金籌款一事,見有人說一個page沒有代表性。好吧,當係一個page不代表『本土派』。那我們回帶看看具代表性的『本土派』組織s是怎麼攻擊工運 / 基層運動的。」

社民連成員陳文威更發帖挑機,話「獨派」組織「星火同盟」此前籌款話要幫因反新界東北案等而被控告的「義士」,而佢自己就係因為反東北而被控,但對方一直冇接觸過佢,更質疑對方從來唔公開賬目,仲叫班「本土派」KOL「唔該食屎」。唔少工黨成員按鷝g。

「獨」人反斥社混乞兒

「香港民族陣芋v就截鰴砟憳簫蚢洁A話佢想「圍魏救趙」:「其實講到尾,咪即係職工盟解圍失敗,解唔通佢地(])口中個基金點解冇料可查,只能搵埋d(齱^朋黨潑污水反咬一口搏(博)將其他人拉到同一水準。一班社混乞衣(兒),果然逼到窮巷就會亂咬!」

「無待堂」盧斯達就話:「惡意攻擊其他團體 無法掩蓋查冊結果」,「現在公眾對職工盟向公眾籌錢之後的財政安排突感興趣,大概不是所謂『本土派』網民神通廣大,說煽動就煽動......」

被歸類為「本土青政狗」的「Takki Ma」也發帖:「遇上合理質疑,馬上視為『本土派抹黑,惡意中傷,本土派是不學無術的內鬼』,然後動員最大的敵意去點名反撲。但係被人揭發原來質疑你是正確的,又何苦。」

■香港文匯報記者 羅旦

讀文匯報PDF版面

新聞排行
圖集
視頻