logo 首頁 > 文匯報 > 娛樂頭條 > 正文

羅蘭曾有退休念頭

2017-02-24

香港文匯報訊(記者 梁靜儀)八十二歲的羅蘭昨日到九龍灣出席保健品牌活動,她透露多年來也是該品牌的粉絲,現場她又跟落選港男梁裕恆(Flow)做體操,表現靈活。羅蘭姐表示剛完成無釆@集《老表,畢業喇!》,稍後又要投入拍攝五十集長劇《誇世代》,問到她拍劇時會否爭取休息時間?她說:「我從來都冇要求,因為明白到劇組拍攝時間緊迫,有小朋友要先遷就小朋友,唔會先就老人家,如果再諸多要求,怕阻礙拍攝進度。但劇組都好體諒我,好少安排我拍通宵戲。」

腦筋靈活的羅蘭姐,表示以前可以記幾頁紙劇本,但現在記性差了,最容易入腦是大家一齊圍讀。問到可有想過退休?她承認曾有這個念頭,她說:「有諗過,但係醫生叫我同周驄最好唔好退休,因為一退休停落薇潀~,個腦會退化得好快,修哥(胡楓)就教我經常步行,佢可以由旺角行去尖沙咀飲茶,仲可以隅悄荓筆琚C」

讀文匯報PDF版面

新聞排行
圖集
視頻