logo 首頁 > 文匯報 > 娛樂 > 正文

愛妻好友拍片撐開唱 伊健飲愛心湯 效果事半功倍

2018-12-08
■蒙嘉慧送上愛心湯水,令伊健感動得難以言語。■蒙嘉慧送上愛心湯水,令伊健感動得難以言語。

香港文匯報訊(記者 李思穎)睽違7年,鄭伊健將於明年2月24至27、3月1日再登上紅館舉行「Along with Ekin Live Concert 2019」演唱會,合共5場,門票於下周二(11日)公開發售。昨日記者會上,伊健獲得粉絲、一班圈中好友拍片撐場,最大驚喜是素來低調的伊健太太蒙嘉慧也有拍片支持,更送上愛心湯水打氣,令伊健感動得難以言語,而好友鄭秀文最想伊健在個唱上騷出一雙「毛腿」,獲伊健答應考慮!

活動上先播出一眾好友支持片段,包括有「古惑仔」成員謝天華、陳小春、錢嘉樂、林曉峰、葛文輝、陳奕迅就投伊健所好,邊打羽毛球邊拍片,狀甚搞笑,最鬼馬要數是鄭秀文,她希望見到伊健在個唱上茧u褲,因在《風雲》上見過他的腿很粗,很想看他茧u褲唱《友情歲月》,慰寂一班中女。

壓軸片段是蒙嘉慧,帶來全場驚喜,蒙嘉慧笑說:「知你為演唱會做好多準備,屋企H過期食品等你做完演唱會先食,我繼續做老婆做H嘢,唔使擔心我,湯水繼續有,老公加油!」雖然是簡單的打氣語,足令伊健感動不已,伊健驚喜道:「咁都出埋,唔知有咩反應,我兩個一齊比較低調,好少見佢出現,但佢係我龐大精神支柱,屋企乜都得,上台唔知點講。」其間又邀請一直支持伊健的粉絲上台,他們送上回憶點滴片段給偶像,搞到伊健眼濕濕,粉絲又乘機撒嬌投訴伊健很少跟他們合唱,又要求伊健在個唱上穿上歌迷會服唱會歌《感激我遇見》,伊健一一答應。

笑太太緊張口窒窒

伊健受訪時,坦言被粉絲感動得盡在不言中,最初只叫他出來便可以,沒想到有很多驚喜位,他又指事前不知太太有份拍片打氣,笑言:「佢緊張過我,口窒窒,佢平時說話好順暢,牙尖咀利,不過開心的。(太太煲愛心湯水?)係,都要,以前我不喜歡飲,原來好有用,事半功倍,佢特別搵人學煲湯水,針對聲音和身體撫慰。(請佢睇足五場以示獎勵?)唔好喇,佢向來在後台,只係好少話畀大家聽,我驚佢睇足五場會悶,已經日日對住我,不過我在台上是有分別。」不過,伊健拒絕兩公婆齊齊上台,因這次演唱會成果不僅是一人,而是一個龐大團隊共同分享。

現時伊健已開始為個唱操練,有感現在的演唱會不僅是表演唱歌,如同做騷一樣,體能上更吃力,必須操得更強壯,會否在個唱上騷肌?伊健表示會順應服裝指導要求,不設底線,當然需視乎狀態,但說到鄭秀文想睇其短褲Look,伊健笑謂:「我怕好睇得滯,留返佢60歲先,而且冬天不宜茧u褲。(雙腿是你秘密武器?)以前電視尺度較低,發哥(周潤發)可以除衫上鏡,當年我入廠也是穿短褲,同事見到會話好sexy,有些就話多腳毛,自此我不好意思再茧u褲,因腳毛太多,上台就未試過,可以諗下,多謝鄭秀文,哈哈。」

讀文匯報PDF版面

新聞排行
圖集
視頻