logo 首頁 > 文匯報 > 政情與評論 > 正文

幼童出題考環保 林鄭輕鬆過關

2016-08-10
■林鄭月娥昨出席中電幼稚園教材套啟動禮。■林鄭月娥昨出席中電幼稚園教材套啟動禮。

香港文匯報訊 形象硬朗的政務司司長林鄭月娥昨日出席中電幼稚園教材套啟動禮,盡顯柔情一面,孖住中華電力總裁潘偉賢(Paul Sir)聽小朋友講慳電故事,聽到興起仲同佢]玩手偶公仔,小朋友仲出題考兩位有幾環保,Paul Sir同身兼氣候變化督導委員會主席的林鄭當然輕鬆過關。

能夠吸引到林鄭企定定聽故事,除了小朋友長得可愛,中電亦有功。話說中電知道叫人慳電唔容易,於是從「小」入手,製作了一套以電力為主題,集故事書、兒歌及桌上遊戲於一身的幼稚園教材套《看到的電力》,派給全港近千間幼稚園。林鄭話自己好少出席商業機構的活動啟動禮,但中電今次製作的幼稚園教材套好有意義,值得出席支持鵅C

為了吸引同學仔,中電搵本地插畫師b.wing創作故事主人翁「超人中中」,變身電力專家,教小朋友電力安全和節能的基本知識;又搵埋金像獎得獎音樂人戴偉創作兒歌《慳電乖乖》,由出名靚聲的林二汶主唱,配合卡通動畫,等班小朋友唱住歌仔學慳電。

中電指出,相信該公司是首間商營機構咁有心思,製作一套包含不同工具的教材套,送給全港所有幼稚園。新教材雖然9月開學先有得用,不過中電好貼心,已經將故事書、兒歌動畫及工作紙上載網頁www.clp.com.hk/PowerYou供免費下載,趁小朋友暑假得閒,可以先睹為快。

題外話,林鄭兩個仔分別叫林節思及林約希,中間的名字夾埋就係「節約」,中電搵林鄭來為這套講環保慳電的幼稚園教材套揭幕,真係幾有意思。

讀文匯報PDF版面

新聞排行
新聞圖片