logo 首頁 > 文匯報 > 港聞 > 正文

【特稿】區會淪「劇院」 泛暴惡晒趕民走

2020-01-23
■泛暴派議員自問自答引市民噓聲,陳琬琛竟然將成排市民趕出會議室。 香港文匯報記者  攝■泛暴派議員自問自答引市民噓聲,陳琬琛竟然將成排市民趕出會議室。 香港文匯報記者 攝

好大鴭x威啊!泛暴派成日聲稱要有監察、要有知情權,但就隨意剝奪市民相關權利。噚日,荃灣區議會麊x暴派議員自問自答引起旁聽市民的噓聲,區議會主席、公民黨鼣胭{琛直認自己睇唔到邊個噓人,但竟然將成排市民趕出會議室,真係惡到不可思議。唔少網民都揶揄佢真係「好民主」,仲話區議會以後不如叫「地區劇院」,反正都係畀泛暴議員做大戲咋嘛。不過,有激進麊x暴派就嫌陳琬琛廢,話佢控制唔到場面,仲俾一哥鄧炳強玩返轉頭,叫佢辭職吧啦。兩邊都唔鍾意佢,唔知佢又會唔會聽市民訴求呢?

謝旻澤自問自答引噓聲

欈@日開會期間,泛暴派區議員謝旻澤問一哥認唔認同「會唔會有人喬裝警察去踩示威者」,鄧炳強話唔知佢講乜,佢於是話︰「我幫你答埋啦,呢個係無可能發生翵ヾC」自問自答黻偌ㄟ搕獉_旁觀市民不滿,大家紛紛發出噓聲。

陳琬琛一拍腦袋就要第二排全排市民離開會議室,但有囓咱襄雃菑v一直睇緊電話,根本都冇出過聲,「係咩主席啊?主席公報私仇。」

工聯會區議員葛兆源叫陳琬琛可以睇返片去公正裁決,但陳琬琛拒絕睇片搵真相,繼續騿u我睇唔到」黿〞p下一刀切要市民離開。最終,二排市民鬗ㄘ薑五瓻O安請離場。

咁樣鴷D持方式,好多網民都狠批佢離譜。「Kak Tin Jai」揶揄︰「『好民主』呀。知情權去鷖銣r?」「Vince Lee」話︰「他們的所謂『民主』就係咁!司空見慣!」

「Leong Kam Chan」質疑泛暴派係費事俾人知道佢]能力不濟︰「驚比(俾)市民睇到佢的醜態。」「Edwin Chan」寸爆表示︰「區議會都係改名啦,以後叫做地區劇院啦,留番(返)比(畀)班政棍傻子自己圍爐取暖啦,可(何)必去睇佢地(])做大戲!依(口依)家所謂既(鵅^區議會已經唔會再理地區事務!」 ■香港文匯報記者 郭家好、甘瑜

讀文匯報PDF版面

新聞排行
圖集
視頻